Teater Trixter

Teater Trixter bildades 1990 och spelar helst nyskriven dramatik. Trixter arbetar gärna med tvärkonstnärliga projekt då film, teater, bildkonst och musik tillsammans belyser ett gemensamt tema. Kännetecknande för Trixter är ett enkelt språkligt tilltal mer inspirerat av film än av traditionell teater, kombinerat med pjäser där psykets logik får råda och som ofta skildrar människans skuggsida med alla de sprickor och sår som är en del av vår enskilda, men också vår gemensamma historia.

Teater Trixter stöds av Statens Kulturråd och Göteborgs Kulturnämnd.

Hemsida: www.trixter.se

Aktuella produktioner

BARDO

- Premiär i Sverige 8 mars  – Kurdistan/ Irak 25 april 2017

En svensk kurd råkar skära sig på en slö potatisskalare, han får blodförgiftning och dör. Men när han vaknar inser han att han hamnat i fel sorts skärseld. Här väntar varken Sankte Per eller 72 oskulder. I ställethar han, till sin stora förtvivan hamnat i det buddisktiska dödsriket, BARDO, en mellantillvaro där han ställs till svars för sin brist på mod.Ledsagad av sin egen själ i form av en budbärarinna möter han sittförflutna och det som kunde ha varit. Bland demoner och illusioner konfronteras han med sitt liv, sina tänkta tankar, handlingar, svagheter och önskningar, vilka allt som oftast tycks ha cikulerat kring olika kvinnor. Ja, var Arams svaghet legat, är bara alltför uppenbart .

Teater Trixter påbörjade sitt samarbete med Kurdish fine art society 2013. Vårt första gemensamma projekt Dansarens Kvinna, handlade om Hederskultur och om rätten att välja sin egen väg.

Då spelades pjäsen på kurdiska med få svenska inslag.

I Bardo breddar vi det språkliga förståelsen och skapar en ekosal med olika språk. I  Bardo kläs du nämligen av din kulturella identitet, lager för lager, och till slut finns endast själen kvar. Hur ser den ut? Är den lika föralla människor. Är vi i grunden ett och samma?

Vi på Trixter tror det.

Medverkande:
Text och regi; Petra Revenue
Film, skådespelare, musik & röster; Kurdish Fine Art Society
Film och  mannens roll; Miran Kamala
Kvinnorna: Ala Riani och Karin Blixt
Musik och ekosal; Björn Knutsson
Scenografi; Ger Olde Monnikhof.

 

Världens bästa begravningar

turné hela 2017

“Allt började när Ester sa: ”Hela världen är full av döda djur, i varje buske ligger en fågel, en fjäril, en mus. Vi måste ta hand om dom!”

När Ester och Claes möts igen är de nästan gamla men de har ett minne som sträcker sig tillbaka till när de var barn. Då startade de en egen firma som skulle hjälpa alla döda djur som ligger på jorden. De bestämde sig för att ordna världens bästa begravningar tillsammans.

Varför är det så viktigt att göra fint när någon dör?
En poetisk och musikalisk resa med fokus på skönhet och vårt behov av ritual. Föreställningen leker med olika kulturers uttryck i samband med döden. En vacker och lustfylld berättelse som tar till vara på barns och vuxnas längtan efter allvar.

Medverkande på scen: Annika Nordin och Ingvar Örner
Regi och scenografi: Ger Olde Monnikhof
Musik: Björn Knutsson
Producent: Håkan Palm
Manus: Volker Quandt baserad på Alla döda små djur av Ulf Nilsson

För biljetter:
www.kulturpunkten.nu
031-368 32 99

www.trixter.se
www.kulturterminen.se