MasthuggsTeatern

MasthuggsTeatern bildades 1992 (då under namnet En Annan Teater) och är en av landets största fria teatrar.
Vi spelar teater för barn, unga och vuxna, både uppsökande och på vår hemmascen i Masthugget. Vi vill vara en röst i det offentliga rummet, och tror att konsten kan förändra människors sätt att tänka och känna, och därmed världen. Masthuggsteatern utforskar i huvudsak två formspråk: Den utåtriktade lekfulla teatraliteten, och gränsöverskridande blandformer.

2017 fyller vi 25 år!

Hemsida: www.masthuggsteatern.se

Aktuella Produktioner

Hemulen som älskade tystnad

Hemulen har hela sitt liv arbetat på släktens tivoli, dagarna i ända omgiven av folk och ljud. Men egentligen längtar han efter den stora underbara tysta ensamheten. När tivolit förstörs av ett ihållande regn får Hemulen äntligen gå i pension och börja ett nytt eget liv i farmoderns gamla övergivna park.

I parken är det grönt och vänligt, klingar bäckar, finns tusen nypon. Det är tyst och ensamt och Hemulen trivs. Men snart knackar de små homsorna på: De har räddat en del av de söndertrasade sakerna från nöjesfältet och hoppas nu att Hemulen ska bygga upp alltsammans igen.

Hemulen som älskade tystnad är en saga om modet att säga ifrån, och hur det som nyss var trasigt och utan idé kan bli helt och nytt – och rentav magiskt.

Föreställningen har interaktiva inslag och inleds med en kort workshop där barnen får undersöka och framställa olika ljud, allt ifrån tivolits karuseller till trädens sus i Tystnadens park.

Hemulen som älskade tystnad är en saga om längtan och drömmar för barn från 4 till 8 år.

Av Tove Jansson
Regi: Anna Sjövall
Produced by special arrangement with Agency
North Ltd and Moomin Characters Ltd
Foto: Malin Arnesson

 

Skatten

Vem bestämmer vad saker och ting är värt? Vad en mamma är värd som inte tjänar några pengar. En vikarie som alldeles misslyckas med sin lektion. Eller en klocka man fått från en pappa som nu är död. Vad en sorg i hjärtat är värd, och en kram från en kompis?

I Skatten följer vi med de två vännerna Gorm och Ko på jakt efter Gorms stulna klocka. Vad är det som gör klockan så värdefull? Gorm och Ko vet inte riktigt, men mamma har sagt att den är ovärderlig!

Föreställningen Skatten har tagits fram tillsammans med två klasser från Sandeklevsskolan och bygger på deras tankar och funderingar kring temat Värde. Det är andra steget i projektet Stafetten.

Manus: Mats Kjelbye
Regi: Gunilla Johansson
Foto: Nadim Photography
Affisch: Felicia Fortes

 

Mörkrädd

Vad är vi beredda att offra för att uppnå egen framgång? Vad händer när vi riskerar den personliga integriteten i sociala rum? Går vår åsikt- och yttrandefrihet att köpa med trygghet och känsla av tillhörighet?

Hur märks det när ett samhälle börjar kantra över till det totalitära? Vilka är förutsättningarna för en fungerande demokrati? Hur är det med historien – upprepar den sig eller stiger vi aldrig ner i samma flod? Och hur fungerar detta med rumtiden egentligen?

Utöver att leka med thrillergenren och vara en spännande lek med saker som kvantteori och parallella tidsdimensioner, ställer Mörkrädd högaktuella frågor om demokratins gränser, medborgarskap, civilkurage och vilket sorts samhälle vi vill leva i. Föreställningen har stor samtidsrelevans och är inte minst intressant för lärare i historia och samhällskunskap, men den har också bäring åt fysik och naturkunskap!

Foto: Lina Ikse

Affisch: Felicia Fortes